viernes, 18 de septiembre de 2009

Proposta de mesures per fer front a les conseqüències d’impagament de les hipoteques .


Proposta de mesures per fer front a les conseqüències d’impagament de les hipoteques .



La crisis econòmica té com a conseqüència més negativa la destrucció de milers de llocs de treball i un increment molt important de les persones que es queden sense feina .
Les xifres de les persones en situació d’atur al final de passat mes d’agost son les següents:

Espanya 3.629.080 , un 43,4% mes que en el mateix mes del any anterior.
Catalunya 519.129
Vallès Occidental 71.263.
Terrassa 18.487 , un 45% mes que l’agost del 2008,el 16,6% de la població activa.

Xifres molt preocupants.

Això comporta per als afectats i la seva família una pèrdua important, parcial o total, dels seu ingressos.
La situació es dramàtica per a totes aquestes persones que no poden fer front a les despeses bàsiques per a subsistir.
La hipoteca de la casa es deixa de pagar i conforme a la normativa del banc d’Espanya, el deutor es declarat com a morós quan han deixat de pagar 3 rebuts mensuals.
Automàticament l’interès del seu crèdit passa a ser penalitzat i s’incrementa d’un o més punts sobre l’interès pactat en l’escriptura.
L’entitat financera pressiona per a cobrar i, si no aconsegueix una alternativa, inicia l’expedient via judicial d’execució hipotecaria .
La tramitació judicial fa incrementar més les despeses, interessos, comissions bancàries, despeses i costes processals; es prepara la subhasta de la seva casa i també d’altres bens.
Aquest és de forma resumida el calvari que han d’afrontar cada vegada més persones.
La seva vida, en la que no hi te cabuda ja cap altre projecte personal de millora, es veu xafada per la llosa d’un deute enorme que haurà de pagar al llarg de tota la seva vida... i sense tenir res a canvi.

Com pot ser?
El seu somni de tenir una casa digne els va portar a voler adquirir una vivenda .
Com tots nosaltres van sol·licitar a una entitat bancària un crèdit hipotecari. El banc, prèvia valoració del pis, l’hi va atorgar una hipoteca per un import de 180.000 €.
“L’hipoteca es la garantia de crèdit. Si no pagues es queden amb la vivenda; precisament es denomina crèdit hipotecari perquè el immoble es el que s’hipoteca com a garantia”.
Però ara el banc diu que la vivenda només val 160.000€, és a dir 20.000€ menys que lògicament ha de pagar. Ell no va provocar la sobrevaloració de les vivendes i paga ara la baixada de valor. Però, a més a més, l’hi volen subhastar altres béns. Es troba amb la sorpresa que ha de fer front a una responsabilitat patrimonial universal.
Es la llei del mes fort.
Els procediments d’execució hipotecaria no paren de créixer. Moltes famílies es veuen amaçades en perdre la seva casa.
La crisis econòmica està afectant greument als treballadors que s’han quedat sense feina o afectats per ERE i que no poden fer front al pagament de la hipoteca de la seva vivenda .
Els procediments d’execució hipotecaria no paren de créixer. Moltes famílies es veuen amaçades en perdre la seva casa. Es un drama per tots aquells persones i famílies que ho pateixen i que pot abocar a milers de persones a una pobresa permanent , a la marginació i exclusió social.
Estem en una situació econòmica excepcional: la alarma social es gran.

Aquesta excepcionalitat ha justificat la intervenció dels estats que han aportat diners al sistema financer en diverses formes i que també han adoptat mesures normatives que han permès, per la supervivència de les empreses, el manteniment en els balanços de les valoracions dels actius immobles al preu que tenien abans de la crisi.
Per tot això considero imprescindible l’adopció amb urgència de mesures normatives adients per tal de protegir a totes aquestes persones i famílies que amenaçades de perdre la seva casa es veuran injustament gravades amb un deute de per vida.


Proposo :

Davant de la greu situació econòmica que pateix el nostre país que, a més de deixar sense lloc de treball a milions de treballadors i treballadores, provoca per moltes famílies la pèrdua de la seva vivenda i un endeutament de per vida que els impossibilita una vida digna.
En resposta a la excepcionalitat de la crisis econòmica i la seva conseqüència sobre el benestar de moltes famílies.
L’adopció urgent per part dels governs d’Espanya i de Catalunya de les mesures normatives que corresponguin per tal de :
Mantenir del valor de la vivenda al preu que es va atorgar la hipoteca .
Eliminar les despeses d’execució hipotecaria .
Prohibir que les entitats bancàries cobrin despeses de lletrat ,costes processals
Limitar en l’adquisició de la vivenda habitual la responsabilitat per l’impagament del crèdit hipotecari a la vivenda i no es pugui aplicar una responsabilitat patrimonial universal.


Setembre 2009

ILUSTRACIÓN DE JAVIER OLIVARES www.publico.es

No hay comentarios:

Publicar un comentario