viernes, 8 de marzo de 2024

"INVERTIR EN LES DONES, ACCELERA EL PROGRÉS"



Aquest és el lema de l'ONU per aquest 8 de març de 2024.Malgrat els avanços significatius en la igualtat de gènere en el nostre país (1), persisteixen desigualtats que han de ser eliminades.

1) És imperatiu promoure la igualtat d'oportunitats en l'accés a l'ocupació. Segons les dades corresponents a l'última enquesta de població activa (EPA), s'ha aconseguit el nombre màxim de dones ocupades en la sèrie històrica arribant a les 9.923.400. És una notícia molt positiva, però encara podem continuar avançant.

2) Bretxes salarials de gènere que encara persisteixen en la nostra societat. Les dones continuen guanyant menys que els homes pel mateix treball fet. Segons les dades de salaris de l'enquesta de població activa (EPA), en 2022 la diferència salarial mensual bruta entre homes i dones va ser del 15,7%, un 5,25% menys que, en 2018.

3) La conciliació laboral i familiar com un dret fonamental per a totes les treballadores.Set de cada deu persones que treballen a temps parcial són dones. Les responsabilitats de cures constitueixen el motiu per a estar treballant a temps parcial per al 16,5% d'aquestes dones, mentre que només per al 3,4% dels homes que treballen a temps parcial aquest és el motiu.

4) La desigualtat econòmica al llarg de la vida té el seu impacte i reflex en les pensions de jubilació, en les quals s'aconsegueix una intolerable bretxa de gènere del 33,75%.

5) És imprescindible combatre totes les formes de violència i assetjament en el lloc de treball. Cap dona hauria de témer per la seva seguretat o benestar mentre fa el seu treball. (2)

Finalment s'ha de consolidar el canvi cultural en la societat per assolir que el valor de la igualtat efectiva de gènere sigui plena. (3)

 

(1) https://www.publico.es/mujer/seacabo-sentencia-alves-conquistas-feminismo-imparable.html#md=modulo-portada-bloque:2col-t1;mm=mobile-big

(2) https://www.publico.es/mujer/crecen-17-inspecciones-relacionadas-acoso-sexual-timido-avance-carrera-fondo.html#md=modulo-portada-fila-de-modulos:4x15-t1;mm=mobile-medium

(3) https://www.cis.es/detalle-ficha-estudio?origen=estudio&idEstudio=14756

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario