sábado, 23 de febrero de 2013

LA LLEI DE CONSULTES UNA OPORTUNITAT PER UNA CIUTADANIA PLENA.

Vinyeta Mikel Casal - Público



El propassat dia 13 de febrer, la Llei de Consultes va arrancar la seva tramitació en el Parlament amb l’acord de CiU, ERC, PSC i la  CUP, que van signar la creació de la ponència conjunta.

Aquesta llei impulsada per CiU i ERC té per aquests partits l’objectiu de facilitar l’exercici del dret a decidir del poble català respecte a l’independència.

Artur Mas i CiU varen fer bandera del dret a decidir en les eleccions del passat mes de novembre.

El dret a decidir, com no podia ésser d’una altre manera, va incomodar el PSC, que es va veure atrapat en aquesta “trampa”que va acaparar els debats electorals.

Fer que el poble sigui actor del seu futur resulta atractiu i difícil de rebatre sobretot en un context de crisis del funcionament de la democràcia.

“El no ens representen” com eslògan de nombroses manifestacions i els resultats dels sondeigs d’opinions fan palès aquesta crisis de la democràcia.

El 52,7% dels espanyols opinen que la nostra societat es poc o gens democràtica.(1)

El sistema representatiu no funciona correctament i els electors valoren que els diputats converteixen el seu vot en un “xec en blanc”.

Les iniciatives legislatives populars, regulades a Espanya i Catalunya i enteses com a peces claus de la democràcia, son difícils de presentar, per les exigències legals que han de complir, i en la pràctica no acaben d’ésser favorablement recollides en una llei.

La qualitat de la democràcia és baixa i el poble titular de la sobirania es veu en la pràctica privada d’aquesta de forma quasi permanent.

No hi ha democràcia real si no es participa, si els governants i parlamentaris no son, de veritat, la veu del poble .

El funcionament del nostre sistema democràtic no fa realitat que “la voluntat del poble es la base de la autoritat del poder públic”.(3)

La creació de la ponència per la Llei de consultes es, en la meva opinió, una oportunitat per a resoldre el deficient funcionament de la democràcia burgesa.

Els partits d'esquerre haurien de formular una llei per a donar la paraula a la societat civil respecte al seu futur com a nació i en totes aquelles decisions essencials que afecten al nostra model de societat  i del contracte social català.

Així, per exemple, la Llei de Consultes hauria de preveure la participació directa del ciutadans i ciutadanes en l'aprovació de les línees definitòries dels pressupostos anuals de la Generalitat.

Aquesta norma , com altres que tant incideixen en el futur de les persones, han  d’ésser tramitada amb un procediment que pugui garantir que el text aprovat recull  la voluntat col·lectiva dels catalans i catalanes.

Ara es el moment  de resoldre les imperfeccions del sistema representatiu, que es desenvolupa en un context de mandats imprecisos i de negociacions per arribar a consensos, per tal d’assegurar que els diputats reflecteixin amb la major precisió possible als representats.

La llei de Consultes ha de fer possible una ciutadania plena.




NOTES:

(1)
CIS
Estudio nº 2.972. Barómetro de diciembre 2012

Pregunta 11
Y en su opinión, ¿diría Ud. que, actualmente, la sociedad española es muy, bastante, poco o nada…?
Democrática Muy Bastante Poco Nada N.S. N.C. (N)
                       5.0    37.1       43.0    9.7     4.9   .3  (2480)
Pregunta 12
¿Y cree Ud. que dentro de 5 años la sociedad española será más, igual o menos…?
Democrática Más  Igual  Menos N.S. N.C. (N)
                      20.4   50.7   18.9     9.7    .3    (2480)

(2)
VIQUIPÈDIA
A Espanya:

L’article 87.3 de la Constitució Espanyola contempla la possibilitat, regulada segons la Llei Orgànica 3/1984, de que els ciutadans proposin iniciatives de llei amb el suport de 500.000 signatures, propostes que la llei denomina ILP (Iniciativa Legislativa Popular).
Des de l'inici del període democràtic el 1978, només nou ILP han passat el filtre de la Mesa del Congrés i tan sols una ha estat aprovada pel Ple del Congrés, relativa a la modificació de la Llei de Propietat Horitzontal.
A Catalunya:
La Llei 1/2006, de 16 de febrer, de la iniciativa legislativa popular regula la institució de la iniciativa legislativa popular a Catalunya, entesa com una peça clau en el funcionament del sistema democràtic. El nombre de signatures que calen per a que la ILP prosperi
a Catalunya és de 50.000.

(3)
Article 21, 3 de la Declaració Universal dels Drets Humans.

No hay comentarios:

Publicar un comentario