domingo, 23 de septiembre de 2012

EL FEDERALISME ASIMÈTRIC ES L'ALTERNATIVA DELS SOCIALISTES.


En escrits anteriors sota els títols de "Sóc partidari de l'independència " i "No sóc independentista" he intentat exposar quina opinió tinc respecte a la independència de Catalunya.

Com a socialista no puc estar a favor de la independència de Catalunya però tampoc soc anti-independència.

La constitució no és intocable, com proclama el PP, i si democràticament es vol modificar la carta magna, per a modificar l'organització de l'estat, cal fer-ho.

Els catalans i catalanes majoritàriament volen que es respecti la seva singularitat però alhora volen ésser solidaris i compartir un projecte federal.

Els independentistes, amb una certa incoherència , volen sortir d'una Espanya federal per situar la independència de Catalunya en el marc d'una Europa federal.

La Constitució vigent permet un federalisme asimètric i l'estat autonòmic, encara pot potencialment créixer.

Hi ha marge per donar resposta per aconseguir un balanç fiscal on Catalunya es senti còmode.

Cal revisar el finançament autonòmic i per fer-ho, per acabar amb la queixa permanent, cal revisar tambè el concert basc i de Navarra.
Per a Catalunya particularment, però tambè per a la resta de comunitats autònomes es un greuja la menor contribució d'aquest territoris a la despesa comuna d'Espanya.

El federalisme asimètric, com ho ha declarat Pere Navarro, és l'alternativa concreta i possible del PSC per donar resposta a les reclamacions dels catalans i catalanes.

Considero que l'articulació d'una proposta federalista, formulada amb claredat i ben explicada, és capaç de ser l'opció majoritària del poble Català.

El "cafè per a tots", el federalisme simètric on una autonomia ocupa la mateixa posició respecte a l'autoritat federal no s'adequa a la diversitat dels pobles que conformen l'estat Espanyol.

El PSC des de una posició catalanista i inequívocament d'esquerra, amb propostes alternatives a les polítiques d'austeritat que agreugen les desigualtats socials, ha de formular un projecte capaç de mantenir la unitat civil de Catalunya entorn a un projecte federal vinculat a Espanya.

Aquesta és la nostra opció, que hem de ser capaços d'explicar-la i que ben segur ens permetrà recuperar a molts desencantats votants del PSC.

No hay comentarios:

Publicar un comentario